- Dette er et steg inn i fremtiden for oss
Innherred Næringsforening på besøk hos Lafopa i regi den flunkende nye ISO-sertifiseringa. F.v.: Espen Wengstad, Arild Klokkerhaug, Ståle Grønn, Ingrid Dahl Furunes, Per Ole Jensvik og Anita Steinkjer. Foto: INF

- Dette er et steg inn i fremtiden for oss

18. januar 2023 | Tekst : Kjersti Fikse
Lafopa har tatt samtidens krav til bærekraft inn over seg med sin gyldne, nye sertifisering.
- Nei, herre går itj, det sjer æ!

Operatøren ute i gaffeltrucken roper noen innvendinger på lett gebrokken engelsk, mens karen med langt skjegg på innsiden løfter tommelen optimistisk i været og svarer «går greitt, denne sjø».
En håndfull menn av variert nasjonalitet og språk er engasjert i operasjonen med å flytte en stor stålkonstruksjon ut for overflatebehandling.

Den som slett ikke tror det går, er næringsforeningens leder, Ingrid Dahl Furunes, som i øyeblikkets iver påberoper seg en øyemålskompetanse som visstnok overgår karene på gulvet.


Det er ikke i anledning denne flytteoperasjonen at næringsforeningen er på besøk hos Lafopa. Bakgrunnen for invitasjonen er langt mindre dagligdags enn som så. Etter fire års iherdig og målretta arbeid, kan nemlig Lafopa nå vise til et skinnende bevis på veggen på at bedriften er ISO-sertifisert.

Tre standarder
- Tallene på sertifikatet viser at vi er ISO-godkjent i tre standarder og det er et enormt kvalitetsstempel, fastslår HR-, HMS- og informasjonsansvarlig Anita Steinkjer.


Diplomet på veggen viser at bedriften er sertifisert i ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001. Eller enklere sagt: kvalitet, ytre miljø og arbeidsmiljø.

International Organization for Standardization (ISO), eller på norsk Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen, utgir standarder innenfor en rekke områder, og det er slett ikke en enkel operasjon å oppnå godkjenning.

- Vi starta jobben i 2019 og har jobba beinhardt i alle ledd. Dette er ikke en prosess som påvirker bare deler av organisasjonen – absolutt alle må være om bord, sier Steinkjer.

Riktig investering
I november hadde de en sertifiseringsgjennomgang som førte til noen påpekninger med forbedringspunkter. Dermed var det bare å brette opp ermene og jobbe iherdig frem mot jul, med en målsetning om å gå ut i juleferie med sertifiseringen i orden.

- Vi så vel ut som noen vridde kopptuer alle sammen, da vi gikk ut i ferie, for det var mye jobb, humrer HR-lederen.

Den harde jobben betalte seg, og 5. januar kom sertifikatet. Daglig leder Espen Wengstad er ikke i tvil om at investeringen, både i from av tid, ressurser og penger, var et nødvendig grep.

- Det er nok noen som tenker at dette er kostbart tull, en tidstyv. Men allerede ser vi synergier internt. Alt skal henge sammen, alle skal dra i lag og alt skal være kvalitet. Jeg er ikke i tvil om at det var riktig å investere i sertifiseringa.



Bekreftelse fra scenen
På fagkonferansen under Industriens Uke i november sprang Wengstad frem og tilbake mellom konferansesalen på Stiklestad og innspurten med sertifiseringa. Og fra scenen understreket foredragsholdere viktigheten av nettopp det Wengstad sto midt oppi.

- Der sto ledende fagfolk og sa at de som ikke får dette på plass, er ferdig. For meg ble det en bekreftelse på at vi hadde satt i gang på riktig tidspunkt.
- Prosessene har vært beintøffe, hele organisasjonen må være med og dra, men min vurdering er at dette var aldri et reelt valg – skal vi være med i fremtida, må vi være sertifisert, sier han, og skryter samtidig uhemmet av alle ansatte som så verdien av arbeidet og var villige til å gå den ekstra mila.

Intern og ekstern gevinst
Når Wengstad skal forklare verdien av sertifiseringa peker han med selvfølgelighet på omdømme og posisjonering i markedet. Det er ingen tvil om at store aktører krever ISO-sertifisering, og at det er en stor del av vurderingen når oppdrag tildeles. Like stor vekt legger han imidlertid på yrkesstoltheten og attityden internt.



- Det er en tøff verden der ute, og vi kan stå lagelig til for hugg. Det er mange som snakker ned praktiske, grove bransjer som vår. Men vi skal gjøre dette skikkelig, vi skal møte opp med en holdning om at dette er vårt fag, og det er vi stolt av. Det ligger også inne i sertifiseringa, fastslår han.

Samtidig forteller han hvordan Lafopa alltid har ligget langt frem i skoen når det gjelder forskning og utvikling. Allerede tidlig på 2000-tallet var de for eksempel blant de første til i å ta i bruk 3D-modellering i arbeidet sitt. Et døgnåpent, helautomatisk lagersystem er også blant fremsynte løsninger på området.



- Hvordan blir fremtida på Lafopa?

- Når alt vi har i bøkene blåser i vei, blir det skikkelig hektisk. Prosessen med sertifisering var tøff og krevende, men det er nå jobben starter, sier Steinkjer med et glis.

Så kan det nevnes at da næringsforeningen forlot Lafopa, var den store stålkonstruksjonen trygt ute i friluft. Visst gikk det.