Bedriftenes vurdering av 2023: Ingen krisestemning på Innherred
INFs medlemmer, her representert ved deltakere på årets næringslivstur til Stockholm, (med foredragsholder Solfrid Flateby i front), har svart på hvordan de vurderer utsiktene for 2023. Foto: INF

Bedriftenes vurdering av 2023: Ingen krisestemning på Innherred

21. desember 2022 | Tekst : Arild Klokkerhaug
En viktig oppgave for oss er å ta pulsen på næringslivet. Det gjorde vi sist nå i november gjennom en spørreundersøkelse til våre medlemsbedrifter og vi fikk 129 svar. Klikk her for å lese analysen.

Høy inflasjon, raskt stigende renter, høye råvarepriser, redusert kjøpekraft hos husholdningene, krig og leveringsproblemer er blant faktorene som påvirker bedriftenes eget syn på 2023, iallfall var det slik før nyheter om kjempekontrakter og nye oppdrag for flere ble kjent.  

Alt dette til tross - i kombinasjon med en god dose bekymring, ser vi også en optimisme i regionens næringsliv. Mens bygg & anleggsbransjen samt mange i handelsbransjen er mest skeptiske til markedsutsiktene, er det i industrien og i de største bedriftene vi finner den største optimismen. Samlet sett er det ingen store forventninger til nedgang i driftsresultat for 2023.

En av de største utfordringene, skal vi tro resultatet av undersøkelsen, ser ut til å kunne bli rekruttering. 23% av bedriftene som bidro til undersøkelsen oppgir at de rekrutterer aktiv allerede. Med andre ord kommer behovet for arbeidskraft til å være betydelig i tiden fremover.

Vi ser at enkelte bransjer vil få det vanskelig, men helhetsbildet for Innherred viser ingen tegn til krise, vi skal stå han av.  Her er noen smakebiter fra analysen: 

  • 53% tror privat marked vil krympe i 2023, 17% tror det vil øke.

  • Handel og reiseliv/servering forventer mest nedgang i driftsresultat for 2023, mens industrien er optimistisk.

  • Av 129 respondenter har 60 rekrutteringsplaner, 53 antar ingen endring mens 12 heller mot permitteringer.


Klikk her for å lese rapporten.
For spesielt interesserte: Rådata fra undersøkelsen.