En bærekraftig profil
Terje Skei, daglig leder for GOSH XO-Profil på Levanger er stolt over å ha mottatt miljøpris for bransjen. Foto: INF

En bærekraftig profil

22. september 2023 | Tekst : Kjersti Fikse
GOSH Norge AS mottok nettopp årets Miljøpris for 2023. Det feires på Levanger.
- Vi har hatt sterkt fokus på bærekraft i mange år allerede, så det å få en slik utmerkelse føles helt rått. Det er mange i vår bransje som ikke har kommet dit at bærekraft står skikkelig på agendaen ennå.

Det sier daglig leder for XO-Profil, Terje Skei til Innherred Næringsforening.

I showrommet på Gråmyra er han omgitt av produkter som kan brukes til profilering. Her er gaver og gavesett som bedrifter kan profilere og gi til kundene sine, og her er klær og utstyr i alle former klar til profilering.


Skei forklarer at det meste av produkter velges basert på kvalitet og bærekraft og mye av det som står utstilt, kommer fra lokale produsenter.

- Varene vi bruker i vår produksjon, kjøpes gjennom leverandører som er kontrollert og godkjent av Gosh- kjeden. Vi har egen produksjon med brodering, tekstiltrykk, lasergravering og storformatprint her på Gråmyra. Det gjør at vi kan bestille varer for samlet levering til ett produksjonssted, da slipper vi å sende varer til en systue eller et trykkeri i andre kanter av landet, som flere av våre konkurrenter gjør. Kort sagt bedre kontroll og mindre transportkostnader.

- Selv om vi er en del av en landsdekkende kjede, så har hvert lokal eide medlem stor frihet til å velge lokale alternativer. Vi vil at pengene skal gå tilbake til vår region, ikke sendes til Østlandet, han.


Jobber nasjonalt
XO-Profil er medlem og deleier av den landsdekkende kjeden GOSH Norge AS. Kjeden tilbyr leveranse av profilelementer til bedriftsmarkedet og har siden oppstarten i 2001 ekspandert til 22 forhandlere over hele landet, blant annet Levanger. Totalomsetning ligger på ca 500. mill, å sysselsetter ca 150 ansatte.

I dag er de representert i alle de største, norske byene, og som nestleder for styret i GOSH Norge AS sitter Terje Skei.

- Som nestleder i styret har jeg direkte påvirkning på hva som skjer i kjeden i tillegg til lokalt. Det er spennende arbeid og det er veldig riktig at ikke bare XO-Profil lokalt, men også moderkjeden nasjonalt setter så sterkt trykk på bærekraft, sier han.

Miljøpris
Det er GOSH Norge som mottok prisen for årets miljøbedrift under Blekkspruten, den årlige gallaen arrangert av NBR, Norsk Bransjeforening for Reklameprodukter. NBR er en serviceorganisasjon for organiserte profilbedrifter i Norge, og Blekkspruten kan sammenlignes med TV-bransjens Gullruten.

- Å få denne prisen er en super anerkjennelse av et arbeid som vi har satt veldig høyt på agendaen i mange år. Nylig landa XO-Profil og et Gosh medlem i Trondheim, en enorm rammeavtale med en regional aktør, som innebærer omfoliering av 800 kjøretøy. Den fikk vi delvis nettopp på grunn av vårt bærekraftfokus og solide ISO-sertifiseringer. I tillegg er vi nøye på å forholde oss til åpenhetsloven, og det viste seg også å være et tungtveiende kriterium, forklarer Skei.

Alle må melde seg på
Skei påpeker at selv om mange mindre bedrifter ikke nødvendigvis berøres direkte av åpenhetsloven, vil de fleste berøres av den gjennom sine større kunder og samarbeidspartnere det leverer varer og tjenester til.

- De som sover i timen med tanke på både bærekraft og åpnehetsloven, kommer til å havne bakpå, det er det ingen tvil om. Dette har blitt stadig viktigere i de siste årene, og blir bare enda viktigere fremover, sier han.