Fæby i prestisjefylt kåring
Fæby-gjengen smilte bredt for pallplassering og gjev anerkjennelse til tross for at gullet glapp i innspurten. F.v.: Håkon Haugli fra Innovasjon Norge, Håkon Bragi Valgeirson, Arne Marius Haugen, Jørund Eggen, Silje Lyngstad Eggen og Viggo Iversen fra Fæby og landbruksminister Sandra Borch. Foto: Fæby

Fæby i prestisjefylt kåring

19. januar 2023 | Tekst : Kjersti Fikse
Fæby ble slått på målstreken i gjev kåring i Berlin, men noterte nominasjonen som seier. 

 

- Artig læl, skrev daglig leder Jørund Eggen på sms da han informerte Innherred Næringsliv om at seieren glapp, like etter utnevnelsen klokka 16 torsdag. 
 

Trønder-Avisa var til stede i Berlin og skriver at Fæby ble tildelt Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Trøndelag i fjor, og ble med det en av tre kandidater til den nasjonale Bedriftsutviklingsprisen i landbruket.

Mangfoldig bedrift
Fæby består av 588 dekar dyrka mark, hvor det dyrkes potet, korn og gulrot. På gården produserer det også en rekke typer øl, to sorter potetgull, laget av potet fra egen åker, samt en frossenpizza med lokale råvarer.
 

– Jeg er imponert over alle kandidatene som ble nominert til prisen. De gjør en landbruks- og matminister stolt. De har alle vært gjennom ei krevende tid med pandemi og økte kostnader, men makter likevel å tenke entreprenørskap og økonomi, sa minister Sandra Borch, som delte ut prisen ved den norske ambassaden i Berlin torsdag ettermiddag, ifølge Trønder-Avisa.


Nasjonal pris

Bedriftutviklingsprisen i landbruket er en nasjonal pris for de som har starta ei vellykket og bærekraftig bedrift med basis i landbrukets og bygdenes ressurser.  11 regionar er så langt tildelt prisen som deles ut årlig av Innovasjon Norge.

I en form for innledende runder, kåres en vinner i hvert fylke, som får 50 000 en tildeling på kroner. Fylkesvinnerne deltar deretter i konkurransen om den nasjonale prisen på 250 000 kroner, som altså ble delt ut i Berlin i dag.

Kriteriene
Bedømmingen av deltakerbedriftene skjer etter kriterier innen bærekraft og innovasjon/nyskaping, og vurderes blant annet gjennom økonomisk lønnsomhet, sosiale faktorer som sysselsetting og samfunnsansvar og miljømessige faktorer som utnyttelse av lokale ressurser, fremming av lokal kultur og reduserte utslipp.

 

I fjor var det medlemsbedrift Øyna Parken AS fra Inderøy som gikk til topps.