Norges første helelektriske lastebil rullet ut på Innherredsveiene i dag
Franzefoss Minerals med Verdalskalk har presset sine leverandører til å tenke nytt og fremtidsretta. I dag kunne de presentere den nye lastebilen som skal frakte kalk på trønderske veier på elektrisk vis. Foto: Kjersti Fikse

Norges første helelektriske lastebil rullet ut på Innherredsveiene i dag

22. februar 2023 | Tekst : Kjersti Fikse
Verdalskalk har tatt steget inn i fremtiden når den splitter nye doningen ruller ut garasjeporten onsdag.
- Jeg er kanskje litt miljøskadd når jeg synes en lastebil er vakker, men sånn er det - denne er vakker, ikke sant, karer. Det utbrøt konsernesjef i Franzefoss Minerals, Hanne Markussen Eek da hun grep mikrofonen under onsdagens presentasjon av den store, helelektriske doningen.

Med både politikere, arbeidere og toppledelsen i Scania til stede, kunne Frenzefoss Minerals og Verdalskalk servere både kaffe og kaker og fremoverlente holdninger da de inviterete til presentasjon i egne lokaler på industriområdet. 


Først i Norge

- Vi blir den første transportøren i Norge som tester ut el-lastebil itungbil segmentet med inntil 66 tonn. Vi har en målsetning om å være en aktiv bidragsyter mot det grønne skiftet. Å få arbeide hånd i hånd med Scania og være Pilot-Partner gir oss en unik mulighet til å komme i gang med dette. Vi er stolte av å være først ute i Norge med elektrisk tungbil i dette segmentet, og vi ser at vår kjøretrasse er utmerket med tanke på uttesting av regenerering, skriver Ketil Aksnes, driftssjef hos Verdalskalk i ei pressemelding.


Scania 45P vil gå i fast rute mellom kalkbruddet på toppen av Tromsdalen med full last på bil og henger ned til havna. På vei ned vil sjåføren kunne lade opp batteriene ved å regenere strøm fra motorbremsen. Fra havna og tilbake opp til bruddet går bilen uten last.

- Det blir montert egen superladestasjon på havna og vi må påberegne «tanking» 3 til 4 ganger i løpet av 2 skift. Ladetiden er estimert til 15 – 20 min hver gang, skrives det i pressemeldingen.

Staselig samling
Onsdag var det altså duket for kakefest i garasjen, med lastebilen som dekor. De inviterte ble deretter fraktet med buss for å få se lastebilen i sitt rette element. 


- Vi setter stor pris på at vi har fått være med Verdalskalk på dette prosjektet. Det er viktig å komme i gang med også de tungeelektriske bilene. Bransjen trenger denne erfaringen slik at vi kan rulle ut flere transportløsninger etter hvert som teknologien er klar, uttaler John Lauvstad, Sustainability, Marketing &Branding Director i Norsk Scania ifølge pressemeldingen.

Og i Verdal onsdag skrøt Jon Eystein Lund, director, sales, Scania uhemmet av verdalsbedriften. 

- Nå er det slik at man må se til Verdal, for her settes en ny standard, fastslår han.