Nytt medlem: Bua Dekor
Wenche og Monika er to av tre innehavere av Bua Dekor. De håper på storinnrykk i butikklokalene i hele sommer og full fres på nettsidene. Foto: INF

Nytt medlem: Bua Dekor

15. juni 2023 | Tekst : Kjersti Fikse
Det er vel verdt å bruke en helgetur på ferga over til Ytterøy, en kjøretur i nydelige omgivelser og et besøk hos lille, koselige Bua Dekor.
 
Idet Innherred Næringsforening stikker hodet inn døra, er det hektisk aktivitet. «Her er det kaos» sier Wenche, men det merkes ikke i butikken. Der er stemninga rolig og avslappa. Det bugner av nydelig interiørdekor fra kjente og mindre kjente merker.Bærekraftige hyller
På veggen bak kassa og på veggen i kjøkkenet henger noen helt spesielle hyller, Bua-hylla og Ytterøy-hylla, kun tilgjengelig på Bua Dekor.- Disse hyllene er vi skikkelig stolte av. Designet har vi stått for selv, og tidligere fikk vi dem produsert av metall i Kina, men nå har vi henta produksjonen hjem, så nå lages de i tre av Simons Interiør i Åsen.  forteller Wenche.

Akkurat disse hyllene har de også valgt å tilby medlemmene i Innherred Næringsforening, under fanen medlem-til-medlem på innherrednf.no. Dermed kan regionens bedrifter smykke veggene med bærekraftige, kortreiste hyller.

- Nå som vi kommer inn som medlem i næringsforeningen, og blir en del av et større nettverk, synes vi jo det er koselig å kunne tilby noe litt ekstra til nettverket, smiler Monica, som er søster til Wenche og tante til Ida.

En ekte familiebedrift, med andre ord. På egne nettsider presenteres de tre kun med fornavn. For det er den typen bedrift dette er. Liten, nær og familiær.

Sjøllært og sjølbygd
Det lille huset der Bua Dekor holder til, var tidligere brukt som frikirke på Ytterøy. I 2014 kjøpte de tre damene bygningen og fylte den med butikk. Frem til da hadde de holdt til på Rampa, et lite steinkast lenger borti gata. Å være der var på mange måter verdifullt, ettersom Rampa, nærkafeen, er et samlingssted for hele Ytterøy, men lokalene ble for små etter hvert som bedriften vokste.  

- Vi har alltid hatt en interesse for interiør, og så ikke mørkt på å kaste oss uti det og satse. Vi jobber døgnet rundt, året rundt og det aller, aller meste av salget foregår i nettbutikken, www.buadekor.no, forteller Wenche.Nettbutikken kom de i gang med allerede i 2010 og var dermed tidlig ute med digitalt salg. Nokså kjapt fikk de etablert seg på det nasjonale markedet, og varer gikk fra den lille øya, ut til hele landet. Posten måtte tilpasse seg og sette inn ekstra bil fordi så mye varer skulle fraktes med ferga og ut i verden.

- Vi så vekst hvert år i mange år. Det var ikke mange som trodde at det skulle være mulig utpå her, slår Wenche fast.  

Pandemien slo heller ikke voldsomt hardt inn, for da skulle som kjent «alle» nordmenn pusse opp og pynte hjemmene sine.


Stillere tider
I januar i år gikk salget fortsatt så godt at damene vurderte å ansette en fjerde person. Men så ble det stille. Urovekkende stille.

- Nå merker vi effekten av økte priser og høyere lånerenter. Det er tydelig at folk prioriterer annerledes nå, og er langt mer sparsommelig. Da blir produkter som våre fort valgt bort, forklarer Wenche.Nyansettelsen er dermed satt på vent.

- Vi må jo ha trua på at det snur igjen. Vi har hatt lite motgang siden vi starta, så det er vi ikke veldig godt øvd på, ler Monika.

Nå venter de på at sommerturistene skal innta Ytterøy, og håper at også regionens fastboende finner veien til ferga. Butikken er stort sett åpen bare på lørdager, men på skiltet utenfor står det telefonnummer, og en av damene er som regel i nærheten

- Kom til Ytterøy
- Ytterøy er så nydelig i seg sjøl. Det å ta ferga ut hit og kjøre eller sykle tur rundt øya byr på mange muligheter for fine pusterom. En fantastisk mulighet for en familietur, for eksempel. Så kan de stikke innom her og enten ta med seg en liten gave til seg selv eller andre, eller bare se og kjenne og så bestille på nettbutikken vår.


- Det er god bærekraft i å handle lokalt, vet du. Ytterøyhylla er vårt hellokale produkt, men også ting fra kjedeprodusenter får et bærekraftig preg når en handler lokalt, selv på nett, slik at de nære handelsstedene får livets rett, smiler Wenche.