Nytt medlem: Fotograf Ole Alexander Kirknes
Fotograf Ole Alexander Kirknes jobber ut fra lokaler midt i Verdal sentrum. Det blir hundrevis av portretter hvert år, og flere av dem har fått plass på kontorveggen. Foto: INF (All øvrig foto i denne reportasjen er det Kirknes som har tatt)

Nytt medlem: Fotograf Ole Alexander Kirknes

17. januar 2023 | Tekst : Kjersti Fikse
Han har fotografert alt fra babyer og konfirmanter til arbeidsfolk og jordprøver. Akkurat nå er det litt roligere på kontoret i Verdal sentrum.
- Det er sesongbasert arbeid, og januar er det tradisjonelt stillere her, sier fotograf Kirknes over kaffekoppen. Tidligere ble han stressa av de roligere periodene, men de siste åra har han lært seg å sette pris på at det ikke er full rulle absolutt alle måneder. For året sett som helhet byr på nok oppdrag til at Kirknes fyller tiden sin og vel så det. Med forholdsvis få konkurrenter i regionen er det ingen problemer å fylle tiden. 

- Det er nok å ta av. Jeg jobber for to på høsten, og så er det litt roligere i januar og februar. Det er ikke før de siste tre årene jeg klarte å slappe av og nyte de roligere månedene, men nå gjør jeg det, slår han fast.

- Hvordan er livet som fotograf på Innherred?

- Det er styggartig. Jeg får møte all slags folk i alle mulige situasjoner, sier fotografen. Han viser til at i større byer er ofte fotografene og fotobransjen mer spesialisert, mens han får jobbe innenfor alle områder av foto som han måtte ønske. 

- Innpå her må man gjøre alt, ellers fyller det ikke ordreboka. Skulle jeg for eksempel bare være bryllupsfotograf, ville det ikke gått rundt. I stedet får jeg være med på alt fra kneoperasjoner til å henge i ei kran til å ligge på kne i studio og fotografere babyer. 


Mange portretter
På veggene henger konfirmanter i fritt spill. Ei jente med fast blikk og klissblaut fotballdrakt går over gressmatta, mens en purung gitarist med bredt glis og kul hatt lener seg mot en fotogen teglsteinmur og river av et riff. Ei gravid kvinne flørter med kamera, mens lyst langt hår skaper ei ramme rundt det fotogene fjeset til en livsglad tenåring. Bildene dokumenterer møter med mennesker gjennom et yrkesliv. På bordet står esker med hundrevis av takkekort dekorert med ungdommer, foreviget gjennom objektivet til Kirknes.

Det er portretter det blir flest av gjennom året. Konfirmanter, babyer, familier og bryllup. Hundrevis av portretter.- Hva liker du best?

- Jeg synes faktsk konfirmanter er veldig artig. Det er litt åpent og mange konfirmanter er villig til å være med på artige påfunn, sier han. Den unge jenta i den klissblaute fotballdrakten kom til fotoshoot i nyvaska klær. Da bildene var tatt av den rene og pene utgaven, utfordret Kirknes konfirmanten til å rulle seg i en vassdam for de siste bildene. Som sagt så gjort, bildet henger i på veggen i fotostudioet. 

Konfirmasjonsfoto er ikke lenger forbeholdt mai måned, men er spredt over hele året basert på ønske om uttrykk. Kirknes anslår at han tar omtrent hundre konfirmasjonsfoto per år.

- Jeg har sikkert tatt bilder av brorparten av Verdals konfirmanter, humrer han. 
Næringslivsfoto
- Så har jeg mange oppdrag for næringslivet i tillegg. Jeg har for eksempel tatt produktbilder for et jordsenter, sier Kirknes med en latter og beskriver det litt uvanlige oppdraget. Da kom bedriften med esker til studio, fylt med forskjellige jord, pukk og stein som ble behøring lyssatt og fotografert og ligger nå som illustrasjon i nettbutikken. Akkurat det oppdraget var riktignok av det mer uvanlig slaget, som regel er det arbeidssituasjoner som dokumenteres.


- Det blir mye bilder med reportasjestil til markedsføringssaker. Ansattportretter blir det også en del av, forteller han. Faste kunder som for eksempel et par entreprenørfirma og et politisk parti fyller også opp porteføljen til den allsidige fotografen. Nå har han også nettopp levert både cover og innhold til Lasse Matbergs nye treningsbok.


- Ansatteportretter er en annen spennende utfordring som jeg trives godt med. Det gir ikke nødvendigvis de mest spennende bildene, men det å skulle lykkes med hundre bilder på rad, det er en egen greie, humrer han.

- Blir her nå
Kontoret med studio og det hele ligger like bak Minsaas Plass i Verdal sentrum, vegg i vegg med Jamas fiskeprodukter. Dit flyttet Kirknes for et års tid siden, etter å ha hatt tilhold i nabobygget Brikken i tre år og noen år på Snekkeriet før det. Fagbrevet hadde han i hånda i 2012, og har jobbet som fotograf siden den gang.

Markedsføring for eget arbeid har han aldri drevet med, jungeltelegrafen har vært nok for å hente inn kundene.

Når Kirknes nå har blitt en del av Innherred Næringsforening, håper han på enda tettere tilknytning til næringslivet i regionen.