Nytt medlem: Sand Auto
Jon Arne Sand er daglig leder og eneste ansatt i Sand Auto i Levanger. Siden oppstarten har bilsalget gått over all forventning.

Nytt medlem: Sand Auto

21. april 2023 | Tekst : Kjersti Fikse
Jon Arne Sand åpna butikken i Helga den Fagres gate i Levanger 1. august i fjor. I løpet av årets fem siste måneder solgte han biler for 19 millioner kroner.
 
- Jeg solgte 53 biler i løpet av høsten. Det var bedre enn jeg hadde forventet, forteller Sand.

Salgsmenneske av natur
Mannen som nå eier og driver bilforretningen Sand Auto alene, ser ut til å ha salgsfaget som en del av sitt dna. Når han skal fortelle om sin reise, starter han helt i begynnelsen, da han først solgte  medisinsk utstyr til sykehus og deretter legemidler for Pfizer i 15 år, en jobb som innebar reising landet rundt hele året.

- Jeg hadde egentlig ikke sett for meg en selgerkarriere eller noe slikt, men jeg likte alltid å prate med folk og merket jo fort at dette var noe jeg brant for, sier han.

Etter hvert ble det tid for å roe ned reisinga og slå mer rot, så han begynte som daglig leder for Toyota på Levanger. Derfra gikk reisen til Motortrade i Verdal som daglig leder, hvor det var 14 ansatte når han startet og 27 når han sluttet.

- Det var en veldig artig og god reise, fastslår Sand.

Elbilen til Verdal
Litt av bakgrunnen for at Sand har elbiler i sin forretning på Levanger, stammer fra jobben han fikk etter Motortrade i Verdal. Da dukket nemlig en elbilstasing opp, hvor Melhus bil skulle starte med en ny elbil butikk i Trondheim og ønsket Sand bak roret.

Som sagt så gjort, Sand brukte sin kompetanse og erfaring, og stabla på beina butikken på Tunga, som nå har 15 ansatte som selger elbiler.

- Det er en av grunnene til at jeg har elbiler på Levanger. De tok jeg med meg fra Melhus Bil, sier han, og fortsetter med å fortelle at det også var hans verk at Kia nå selges i Verdal.

- Kia ble solgt i Steinkjer tidligere, og Bertel O Steen i Verdal hadde i utgangspunktet plass, Motor-Trade hadde ikke plass. Leder for Bertel O steen, Andre Sjåset kom for å Bilbyen Verdal. Han lurte på hvorfor i all verden de skulle ligge her. Så jeg solgte inn noe litt større. Jeg viska ut kommunegrensene og viste til innbyggertall for Verdal, Levanger og Inderøy til sammen, med nærhet til Værnes og Trondheim. Jeg viste frem filmen som ble laget om industriområdet og folka som jobber her, og den syntes de at var fantastisk. De hadde allerede en formening om bilbyen og antall solgte biler og slikt, men jeg solgte dem et større bilde av regionen. Så da slo de til og Kia ble flyttet til Verdal, forteller Sand fornøyd.

Mye nettbasert salg
Tilbake til nåtiden og nystarta Sand Auto. Enn så lenge er Sand eneste ansatt i firmaet, men han ser for seg at det kan bli mulig å vokse på sikt. Et godt samarbeid med Levanger Bilelektro i samme hus gjør at han ikke har behov for eget verksted.

Bilmerkene Sand fører i butikken er en blanding av egne preferanser og det han mener kundene liker best. Salgstallene fra fjoråret tyder på at han treffer nokså godt. Per tiden står 25 biler på tomta. Det er maks kapasitet med tanke på plass inne og ute.  Samtidig er det slett ikke bare bilene som fysisk står i Helga den Fagres gate han formidler.

- Salget pågår i stor grad på nett. Folk ringer fra hele landet, jeg skaffer dem den bilen de ønsker og sørger for transport hjem til kunden. Tidligere tok det gjerne ukesvis for en kunde å kjøpe en bil, nå går det ofte på bare noen timer. De har gjort litt research, funnet ut hva de liker og da slår de bare til, sier han.

Samtidig som han understreker at den ene formen for salg ikke nødvendigvis er bedre enn den andre. Personlig oppmøte har sin helt egen sjarm.

Senere samme dag som Innherred Næringsforening er på besøk, skal han kjøre til togstasjonen for å hente en kunde. Kunden har passert 80 år og tar toget fra Trondheim for å hente Mercedesen han har kjøpt fra Sand Auto.

- Det synes jeg er stas.