Sienna stenger dørene
Anne Sørbø, Emilie Berntsen Salminen og Christina Madsen har snudd alle steiner i forsøket på å få Sienna Trend til å lykkes. Nå må de dessverre innse at slaget er tapt.

Sienna stenger dørene

03. januar 2023 | Tekst : Kjersti Fikse
- Den jeg tenker mest på i denne situasjonen er deg.
 
Christina Madsen, styreleder ved Sienna retter ordene mot daglig leder Emilie Berntsen Salminen. Bakgrunnen er beslutningen om å legge ned driften av Sienna Trend AS. Ansvaret for den unge daglige lederen som flytta til Verdal for å ta over drifta for litt over et år siden, veier tungt på skuldrene til eierne Madsen og Anne Sørbø.

- Emilie var årsaken til at vi besluttet å gjøre et siste forsøk etter mange år med motgang. Vi vurderte å avvikle drifta allerede i 2021, men da næringsforeningen satte oss i kontakt med Emilie, så vi at dersom noen kunne snu skuta, var det henne. Og hun har virkelig gjort alt som kunne gjøres, sier Madsen. Superlativene sitter løst når Madsen og Sørbø beskriver innsatsen Salminen har lagt ned i butikken gjennom 2022.

Avgjørende ansettelse
- Hun er helt eksepsjonell og har virkelig har gjort alt riktig i rollen som daglig leder. Det er ikke alle som forstår forretning så godt som Emilie, fra varebestilling og butikkdrifta til kundebehandling til budsjett til personal. Emilie har tatt alt, og med et smil. Men det er rett og slett for mange faktorer som har spilt mot oss, uttaler Sørbø.

Så skulle det likevel vise seg at «alt» ikke var nok denne gangen. I stedet for å melde seg konkurs, ønsker eierne det de mener er en mer ryddig og riktig ende. En avgjørelse Salminen stiller seg bak.

- Det er kjempetrist at det er over, men det er helt riktig å gjøre det sånn. Det handler om å gi seg på riktig tidspunkt, sier hun.
- Så dere er helt sikre på at avgjørelsen om å legge ned er riktig?
- Ja, dette er ingen hastig avgjørelse, fastslår Madsen. Hun forteller om lange perioder med usikkerhet og resultater som har gått i bølger over lang tid.

For stor usikkerhet
- Kunne vi stolt på at vi går inn i normalår fremover nå, kan det være at vi kunne vurdert et nytt forsøk, jobbet langsiktig og kanskje snudd skuta. Men når blant annet krigen i Europa, høye strømpriser, økte renter, nedsatt kjøpekraft og endringer i handlemønster ligger som en stor usikkerhet oppå et allerede altfor svekket resultat, ser vi ikke at det er liv laga, sier Sørbø.

- Vi har hatt tre år hvor vi har bestilt varer i tro på at vi skulle inn i normalår, men så har vi møtt det motsatte, bekrefter Madsen.

Den endelige beslutningen om å stenge for godt, ble tatt like før juleferien. Nå er følelsene blanda på pauserommet mens Innherred Næringsforening er på besøk. De tre forretningskvinnene smiler og spøker gjennom samtalen. Til tross for det triste i situasjonen, er de samstemte i trua på butikken og finner glede i det de har skapt gjennom årene.Fra lidenskap til forretning
At de skulle inn i butikkdriften på den måten, var ingen opplagt reise. Madsen og Sørbø kjente ikke hverandre, og hadde ingen tilknytning til butikken da de ble en del av drifta.
Madsen og Sørbø forteller med lett latter at de begge riktignok kjente butikken godt, men bare som faste storhandlere før de endte opp på eiersiden sammen med Vigdis Pettersen, gründeren som først startet Sienna Trend i 2007.

- Vi var nok der ganske mye, ler Madsen.

Etter hvert ble det Madsen og Sørbø som satt med hele eierskapet.

I dag er Madsen styreleder mens Sørbø sitter på aksjemajoriteten. Begge eierne har i alle årene holdt seg tett på driften og forretningen. Og selv om det ikke var selvskrevent at de to skulle inn i klesbransjen på forretningssiden, så de kjapt at de sto på en felles plattform med en delt forståelse av hvordan forretningen burde drives, samt ei sterk tru på konseptet og butikken.

- Den trua har vi aldri mista. Vi mener at Sienna er en veldig god butikk, og vi har ikke angra på at vi tok over. Det er trist at vi nå velger å avvikle, ettersom vi mener at det ikke handler om konseptet Sienna, sier Sørbø.

- Dette er en helt nydelig butikk. Se på disse lokalene, det er rett og slett både fint og trivelig her. Og varene er fantastiske, sier Madsen. Samtidig smetter hun inn rosende ord om huseier Bremseth, som hun beskriver som rause, støttende og hjelpsomme i alle årene med drift.


Flere ødeleggende faktorer
Daglig leder Salminen er samstemt i oppfatningen om at det var rekken med uheldige omstendigheter som til slutt felte Sienna.

- Pandemien var ødeleggende. Det var akkurat bestilt varer til et normalår, men plutselig skulle ingen møtes eller gå i selskap. Da alle trodde det verste var over, bestilte vi varer som et normalår igjen, men så kom det ny bølge, med nye tap. Så kom krigen i Ukrania, høye strømpriser og generelt nedsatt kjøpekraft, sier hun.

I sum førte mange faktorer til den tunge beslutningen om å legge ned Sienna.

Et tap for sentrum
Ingrid Dhl Furunes, daglig leder for Innherred Næringsforening mener det er et stort tap for Verdal sentrum at Sienna nå forsvinner.

- Dette er bare kjempetrist. Handelen på Øra blir fattigere og får mindre særpreg når de enkeltstående butikkene forsvinner. Av ulike årsaker er Sienna én i rekken av tilsvarende tilbud som har forsvunnet på nokså kort tid, og det er fryktelig synd for hele Innherred. Sienna har vært et fantastisk fint tilbud som har tilført handelstilbudet på Innherred det lille ekstra.


Må selge ut varene
Med jula vel overstått er butikken stengt de første dagene denne uka, for å forberede det kommende salget. Nå ønsker Salminen kundene velkommen til en bugnende, fargerik butikk som slett ikke bærer preg av å være i sluttspurten. På vandring mellom reolene henger plaggene tett i tett, bordene er fulle av både klær, sko og smykker. Et helt rom er tildelt tykke vinterjakker og kåper mens hverdagsklær og selskapskjoler i alt fra dempet sort til glade farger og glitrende paljetter finnes i hele butikken.


- Vi starter salget på torsdag, og håper å unngå konkurs ved at alle klærne blir solgt før dørene stenges for godt. Så jeg håper at alle stikker innom for å se om de finner seg en skatt her, sier Salminen.