Vukubedrift inntar Asia
Morten Kulstad kan tillate seg et fornøyd smil etter å ha landet en betydelig kontrakt i Thailand. Foto:INF

Vukubedrift inntar Asia

30. juni 2023 | Tekst : Kjersti Fikse
- Det handler om å se mulighetene og tørre å gripe sjansen. Mange ville kanskje sendt dette videre, men det er jeg for nysgjerrig for – jeg måtte se hva som kunne ligge i det for meg.
 
Han bruker ikke de store orda, Morten Kulstad, når han forteller om det nye eventyret bedriften hans begir seg ut på. Så nøktern er han, at næringsforeningens utsendte til slutt må spørre rett ut.

- Men hvor stort er egentlig dette? Snakker vi om et paradigmeskifte for Kulstad Maskin?

- Ja, det gjør vi nok, ja. Vi har gjort det bra lenge, også her hjemme, så det er ikke sånn at dette trengte vi for å overleve, slett ikke. Men at dette er en potensiell game changer, det er det ingen tvil om, bekrefter Kulstad.


Thailand calling
Maskinforhandleren fra lille Vuku har nemlig fått innpass i svære Thailand, som eneste leverandør av Energreen kantslått-maskiner til landet. Leverandøren som de nå har signert kontrakt med, leverer maskinene videre til staten sjøl, med The Royal Irrigation Department som bestiller. De har ansvaret for alt av vannforsyning, elver kanaler og demninger i Thailand. I løpet av de neste to ukene, sendes i første omgang to maskiner fra Kulstad Maskin AS oppi Vuku til Thailand. Verdien på kontrakten ligger på rundt fem millioner kroner. Og kan være bare begynnelsen.

- Vi tar ingenting på forskudd. Nå er det disse to vi har signert for og så foreligger det noen signaler som kan tyde på at dette er en begynnelse, men hva de går ut på, får du ikke skrive, smiler Kulstad lurt.

- Du skal ikke selge skinnet før bjørnen er skutt, er det noe som heter, slår han fast og holder med det eventuelle fremtidsvyer tett til brystet.

Sverige kom først
Og Thailand er ikke det eneste utlandet som Kulstad Maskin har festet et grep i. Også søta bror skal slå veikantene sine med maskiner fra Energreen, levert av Kulstad.

- Energreen er allerede leverandør til Sør-Sverige, med egen forhandler i det området, og nå skal Kulstad bli forhandler til Nord- og Midt-Sverige, forteller forretningsmannen fornøyd.

Mens den thailandske modellen for Kulstads del handler om å levere til en lokal forhandler som deretter leverer videre, er det i Sverige snakk om å bygge opp en kjede av forhandlere, på bestilling fra Energreen.

- Det er jo en tillitserklæring for oss, sjølsagt, at Energreen ønsker at det er vi som skal bygge nettverket i den delen av Sverige som de ikke allerede har dekket, sier han.

Den viktige synligheten
- Tilbake til Asia. Hvordan har det seg at det var nettopp Kulstad Maskin som landet denne storkontrakten, som strengt tatt til syvende og sist er med selve regjeringen?

- Nei, det handler vel om synlighet på nett, det. Og det å gripe sjansen når den byr seg, er svaret.

Kulstad har alltid vært opptatt av å være søkbar og finnbar i internettets store verden. Likevel påpeker han at når en sånn henvendelse kommer fra et land som Thailand, et for mange ukjent marked med mange potensielle fallgruver, kunne det vært nærliggende å si «ta kontakt med Energreen, så fikser de dette». For ham var imidlertid det en utenkelig tilnærming. Han ville straks finne ut hvilke forretningsmuligheter som lå i dette for hans egen bedrift.

Unngikk blemme
I starten var det to forskjellige leverandører som kunne være aktuelle for levering av maskiner. Kulstad tok kontakt med Innherred Næringsforening og næringspolitisk leder, Arild Klokkerhaug, som selv har jobbet i Bangladesh i mange år.

- Dermed ble jeg satt i forbindelse med det thailandske handelskammeret eller The Thai-Norwegian Chamber of Commerce som det offisielt heter, som gjorde at jeg unngikk en mulig tabbe med et mindre pålitelig firma, så det var til veldig god hjelp.

I tillegg har Kulstad fått kjenne på den trønderske rausheten kolleger imellom.

- Næringsforeningen arrangerte et møte mellom meg og Frode Resve i Securo. Han delte noen verdifulle erfaringer fra deres internasjonale arbeid, sier han.

- Veldig spenstig
Daglig leder i Innherred Næringsforening, Ingrid Dahl Furunes lar seg imponere over det som skjer i Vuku.

- Her er det mye å ta av seg hatten for. Fremsyntheten i det å jobbe aktivt med nettsynlighet er én ting, der kan nok mange lære mye. Motet til å kaste seg ut i det litt ukjente er en annen imponerende faktor her, som Morten virkelig skal ha kred for. I tillegg er han våken på hva som finnes i eget nettverk, og søker råd og erfaringsutveksling der det kan finnes. Det digger jo vi i næringsforeningen, selvsagt, sier hun.

- Nå blir det utrolig spennende å følge Kulstad Maskin videre. Det er jo mye som tyder på at Morten og gjengen hans står ved begynnelsen av noe enda større, og vi står klar for å både heie og eventuelt bistå der vi kan, slik vi gjør for alle våre medlemmer. Kanskje kan vi overtale ham til å komme på et frokostmøte etter hvert, og dele videre de erfaringer han gjør seg, fortsetter hun med et bredt glis.