Espen Bredesen er ny leder på Retura IR
Espen Bredesen utenfor SNK torsdag, hvor han deltok på Næringsdriv-seminar arrangert av Sparebank 1 SMN, NHO, Aker Solutions og Innherred Næringsforening. Foto: INF

Espen Bredesen er ny leder på Retura IR

02. juni 2023 | Tekst : Espen Bredesen er den nye lederen på Retura 
På sin første dag i hundre prosent stilling, var han på seminar om bærekraft på Stiklestad. En passende start på lederjobben i en bedrift hvor det meste handler om sirkulærøkonomi.
 
Det har vært travle dager for Bredesen, som i mai har jobbet halv stilling hos Retura og halv stilling hos sin forrige arbeidsgiver, Defind i Trondheim.
 
- Mai består jo av bare fridager, og da blir det rimelig hektisk når en skal dele tiden mellom to arbeidsplasser, humrer påtroppende leder.

Og dersom det skulle være noen som helst tvil: Joda, det er den Bredesen. Han som var verdens beste skihopper og kapret hjertene til en skiglad nasjon under Lillehammer-OL, for å nevne noe.

24 år på Kvål

I 24 år har Bredesen bodd på Kvål. De siste årene har han jobbet i Defind med rekruttering og lederutvikling, men før den tid tilbrakte han femten år i avfallsbransjen, blant annet som daglig leder for Retura Midt på Orkanger i nesten fem år.

Så når han nå tar over roret som daglig leder på Mule, representerer det en tilbakekomst til en bransje han har trivdes i over mange år.

Variert arbeid
- Hva er det du liker så godt med avfallsbransjen?

- Det er så varierende. Det er alt fra logistikk til transport, til innkjøp og forretningsutvikling. Det er masse. Og det er først når du kommer inn i bransjen at du skjønner hvor spennende den er.

- Er det en litt undervurdert bransje i så måte?

- Tja, det har i alle fall mangla litt på "Employer Branding", som jeg  jobba mye med i min forrige jobb. Det mangler kanskje litt historier der ute om hvor variert og spennende denne bransjen både er og vil bli. Det er jo derfor mange som får jobb der, blir - og mange kommer tilbake, sier han, og legger til at han opplever at bransjen er befolket med hyggelige mennesker og gode verdier, som han også finner igjen på sin nye arbeidsplass. 

- Det er så mange som bretter opp erma og får ting gjort. Og de gjør det for at kunden skal være fornøyde. Det er gøy å jobbe med sånne folk, å ha kolleger som løser det for kunden, sier han.
- JA, altså - ikke misforstå - vi tenker selvsagt bunnlinje, men kunden er så innmari viktig, og det er ålreit. Å ikke ha det økonmifokuset hele tiden, fortsetter han.

Brytningstid
Noen store endringer ligger ikke i planen foreløpig. Tillitsbasert ledelse er noe han setter høyt, og nå skal han bruke tiden på å bli kjent med organisasjonen, kulturen, strategien og menneskene han skal lede. 

- Jeg skal ikke innføre noen revolusjon over natta, vi kommer nok til å jobbe likedan i morgen selv om jeg ble leder i dag. Men vi kommer til å ha fokus på forbedringer. Og jeg er veldig opptatt av arbeidsmiljø og kultur, så det kommer vi alltid til å jobbe med, sier han.

Samtidig beskriver han en bransje med arbeidsfokus og nedslagsfelt midt i det grønne skiftet. Samfunnsendringer inntrer raskt i takt med at næringslivet og myndighetene blir stadig mer opptatt av bærekraft.

- Det blir viktig med samarbeidsrelasjoner. Det å være liten i denne sammenhengene er ikke enkelt, med tanke på krav og rapporteringer. Og kanskje skal vi settes oss bedre i posisjon til å hjelpe andre med rapportering og slikt. 

- Vi må selvsagt vokse mer og utvilke oss videre. Det er avfallstyper som er farlige som vi ikke vet om ennå, det kommer til å komme nye krav og pålegg og vi er nødt til å ligge langt fremme i skoa. Samtidig er vi avhengige av at bedriftene rundt oss, som vi samhandler med, tenker likt om bærekraft i sirkulariet, uttaler han.

Seminaret på SNK torsdag understreket poenget hans: Selv om næringslivet er i ferd med å våkne og innse betydningen av det grønne skiftet, er det fortsatt mange små og mellomstore bedrifter som ikke helt har tatt innover seg at bærekraft for lengst har blitt et konkurransefortrinn, men er på vei til å bli et overlevelsesmoment. Og for å lykkes i og med det grønne skiftet, må alle bedrifter dele samme virkelighetsbilde.

Flytter ikke

Nå gleder den tidligere skihopperen seg til det kommer ny E6. Samtalen med Innherred Nærignsforening tar han i bilen, på vei fra Stiklestad.

- Jeg blir nok på Kvål, svarer han på spørsmål om han nå blir Innherredsbygg.
- Litt bilkjøring for å komme på jobb er ingen hindring. Mye jobb kan gjøres via telefonen, som denne samtalen. Og med elbil er det rimelig bærekraftig også, smiler han.