Nytt medlem: MindMap Trøndelag
MindMap Trøndelag styres av Per Anders Folladal, her til høyre i bildet. På Trondheimskontoret sitter Torkel Lied, Maria Selmer og Even Svanesli (foran). Foto: INF

Nytt medlem: MindMap Trøndelag

29. november 2022 | Tekst : Kjersti Fikse
Per Anders Folladal vendte hjem til sine faglige røtter da han tok jobben som daglig leder for MindMap Trøndelag. Nå ser han frem til å rekruttere Norges lyseste hoder til Innherred.
- Innherred er en av de strammeste arbeidsmarkedsregionene i Norge. Det er her det er vanskeligst å få tak i folk med riktig kompetanse. Den problemstillingen er kartlagt av næringsforeningene og av NHO. Det er mange bedrifter som sliter og ikke klarer å ta ut vekstpotensialet fordi de ikke får tak i folk, så vi ser definitivt et marked og et behov her, forteller Folladal.
Bak roret på MindMap Trøndelag har Folladal store ambisjoner for Innherred. Bedriften tilbyr rekruttering- og HR-tjenester, med hovedvekt på bistand i rekrutteringsprosesser.  Ifølge Folladal består bedriften av ansatte som kjenner regionen godt, og har et relevant og bredt nettverk i næringslivet i regionen.

- Trenger nytt blod
- Vi legger stor vekt på behovet for å få tilført friskt blod til regionene, så vi ikke bare tar av hverandre i rekrutteringsprosesser. Dette er et underliggende behov vi har i regionen, som vil bli stadig tydeligere i tiden fremover. Nå begynner det å ligne på forgubbing, for å bruke et sånt begrep, og vi trenger å få tak i arbeidskraft utenfra for å motvirke denne utviklingen.

- Vi må jobbe sammen og systematisk for å få til den gode rekrutteringen og få gode folk til å flytte hit, sier Folladal. Han understreker at oppfatningen om at Innherred mangler et spennende arbeidsmarked, må samstilles med virkeligheten om at det faktisk finnes svært mange spennende jobber her.

- Alle disse gode folkene som bor andre steder og kunne tenkt seg å flytte til Innherred – eller som ikke vet at de vil hit – må gjøres oppmerksomme på at det finnes spennende og relevante jobber her. Det må settes i system. Det er en haug med spennende jobber på Innherred, men det er en stor utfordring å nå frem til de gode kandidatene, fastslår han. Han sier videre at han har merket seg at også næringsforeningen har temaet høyt oppe på agendaen, slik at det er mange gode krefter som drar i samme retning.

- Altfor mange velger å ikke lyse ut stillinger. Bortimot halvparten av ledige stilling blir ikke utlyst, og da får vi ikke vist frem regionen vår og de mulighetene som finnes her. I tillegg er det ikke lenger nok å bare kaste ut en stillingsannonse på Finn. En må jobbe mer med prosessen for å nå frem til de riktige kandidatene.

Den vanskelige rekrutteringen
MindMap Trøndelag er et datterselskap av et nasjonalt selskap som først ble starta på Nordmøre i 2016. For øyeblikket er Folladal alene på Trøndelag-kontoret, men samtidig tett knyttet opp mot resten av selskapet. Blant annet ligger et kontor med fellesressurser i Trondheim. Ambisjonen er å bygge opp en solid avdeling på Innherred.

- MindMap Trøndelag bygges nå opp med utgangspunkt i Innherred, og det er slett ikke tilfeldig at det er Innherred som er vår lokasjon. Vi kjenner regionen meget godt. Her er det tett med næringsliv, og vi ønsker selvsagt å være lokalisert der det er bedrifter og behov.

- Vi har jo noen fordeler. Det ene er at vi er til stede og at vi forstår næringslivet her og dets behov. Det andre er at vi skreddersyr tilbudene i tett samarbeid med kunden, forklarer Folladal. Med andre ord tilbyr de ikke bare helhetlige rekrutteringsløp, men også veiledning i deler av prosessen.

- Noen trenger kanskje hjelp med å beskrive behovene i oppstartsfasen, og lage den riktige utlysingen og markedspakken, samt finne de riktige kanalene. Andre har kanskje mer behov for veiledning i intervjuprosessen, eller for eksempel når de står igjen med to-tre kandidater i sluttfasen, utdyper han.

- Vil du si at rekruttering er et undervurdert fag?

- Ja, absolutt. Det handler om å se det helhetlige behovet. Mange har lett for bare å kopiere en tidligere annonse, eller de forsøker å erstatte en ansatt som slutta, men det er slett ikke sikkert det er riktig. Det er en veldig god investering å gjøre en god analyse av behovene før man starter rekrutteringsprosessen. Det er utrolig mye som skal til for at alt skal klaffe, og for en liten eller mellomstor bedrift, kan en feilansettelse være katastrofal, sier Folladal.

Fra Proneo til MindMap
Selv kjenner han på at han vendte tilbake til røttene da han forlot roret ved Proneo og takket ja til tilbudet fra MindMap.

- Det er jo i HR-faget jeg har min bakgrunn. Det er ei tid for alt, og det var på tide å slippe til nye krefter i Proneo. Det var riktig tidspunkt for meg å finne på noe annet, og nå er jeg tilbake i kjerneområdet mitt. Det er her jeg har mastergrad og faglig bakgrunn, så nå har jeg vendt tilbake til røttene.

Foreløpig er det mest privat næringsliv som benytter seg av selskapets tjenester. Både innenlands-industri og blå sektor finnes i kundegruppen, og Folladal gir til kjenne et ønske om også å knytte forbindelser med kommunene.

- Det er utrolig spennende å bygge opp et kompetansemiljø på Innherred, og det er det definitivt behov for!